Reine Wisell snålast i NM i ECO-driving

    
Källa: Audi Sverige 
     
På 1970-talet firad racerförare med bland annat 30 starter i Formel 1. I helgen vann Reine Wisell, 60 år, den svenska deltävlingen i det nordiska mästerskapet i sin nya specialitet – att köra ekonomiskt.

Med en nyuttagen Audi A2 1,2 TDI, var Reine snålast av alla i Swedish Eco-Run med start och mål i Täby. Förbrukningsresultatet 0,28 liter/mil är den lägsta som uppnåtts av en standardbil i mästerskapets 21-åriga historia.

NM i ekonomikörning genomförs i en serie av fyra tävlingar i de nordiska länderna med KAK som svensk arrangör. Syftet är att verka för en trafiksäker och ekologisk biltrafik och att uppmärksamma och informera om miljövänliga körsätt och bilar.

Före detta fortåkaren Reine Wisell, som är flerfaldig ekonomimästare och verksam som rådgivare till företag och myndigheter i Ecodriving, tog fram mästartakterna i Swedish ECO-Run: Reines Audi åkte runt den 35 mil långa rallyslingan i Roslagen på ynka 9,655 liter. Det var 2 liter mindre än närmaste ekipage, Riikonen/Alm, Finland, i SEAT Leon TDI. Reine var förbluffad:

- Det här var det snålaste jag kört i ett ekonomirally och det med en helt rå bil som bara gått 60 mil. A2:an är ingen liten minibil utan en rymlig fyrdörrarsbil i premiumklass. Jag trodde aldrig att vi skulle lyckas krypa under drömgränsen 0,3 liter/mil som är bilens normförbrukning i blandad körning.

Audi A2 är världens första storserietillverkade aluminiumbil, därmed mycket lätt. Modellen A2 1.2 TDI är extra viktstrimmad och strömlinjeformad och utrustad med en 3-cylindrig TDI-motor på 61 hästar som klarar Miljölass 1. Den har dessutom en automatiskt växlad manuell växellåda med speciellt ECO-läge. Bränsleförbrukningen är mycket låg liksom utsläppet av koldioxid: bara en tredjedel av vanliga bilar i A2:ans storlek

Reines spartips
Det här är experten Reine Wisells bästa Eco-körtips:

* Välplanerad resväg med tidtabell för att undvika stress

* Undvik trafikköer.

* Växla upp till högsta växel så fort som möjligt.

* Kör i jämn fart mellan 65 och 100 km/tim.

* Låt verkstan göra regelbunden service för att att hålla motor, hjulsinställningar, bromsar mm i bästa trim.

* Kolla lufttrycket samtidigt som du tankar.

Vill man sedan köra extra snålt kan man använda sparknep som att frirulla i backar. Audi A2 1.2 TDI är utrustad med frihjul och så fort bilen stannar stängs motorn av automatiskt. Det blir ingen onödig tomgångskörning!