Sant & Falskt

Det finns så mycket myter och halvsanningar kring alkohol och trafik. Här tänkte vi slå hål på några av dem.
 
Det händer aldrig mig som är ung. 
Troligtvis inte, men för förare i åldern 15-24 år ökar risken att dödas i trafiken 900 gånger, om de har mer än 0,5 promille i blodet.
 
Det är inte så farligt, om vi tar den här lilla vägen. 
Det är just på småvägar som många av rattfylleriolyckorna inträffar. Fyllan, farten och det bristande omdömet gör att risken för singelolyckor ökar drastiskt.
Läs mer om Jonas >>
 
Bara inte snuten tar mig så klarar vi oss. 
Det vore det bästa som kunde hända. Då hinner du varken skada dig själv eller någon annan. Om det är första gången du åker fast och du inte orsakat någon olycka, brukar straffet bli villkorlig dom eller 1-2 månaders fängelse eller 40-60 timmars samhällstjänst. Ja, så förlorar du förstås körkortet.

Korta sträckor är ofarliga. 
Nej, bara du sätter dig bakom ratten och kör på fyllan räcker det med några hundra meter.
Läs mer om Jimmy >>
 
Det är väl inte så vanligt med rattfylleriolyckor. 
Var 60.e timme dödas en människa i det här landet på grund av rattfylleri.
 
Nog kan man köra på en folköl… 
Nej, du kan inte tänka på det sättet. En flaska folköl eller ett glas vin innehåller ungefär lika många promille som en snaps (alkoholhalt 40,0 %)
 
Jag har ju druckit kaffe och motionerat efteråt. 
Det finns ingen mirakelmedicin eller några genvägar som skyndar på tillnyktrandet.
 
Jag känner mig inte bakfull, nu kan jag köra. 
Även om alkoholen är förbränd är din prestationsförmåga nedsatt. Försök visar på 20 % sämre körförmåga, trots att försökspersonerna inte haft alkohol kvar i kroppen och inte känt sig bakfulla.

Alla får livstids fängelse som kör ihjäl någon. 
Så är det inte. En rattonykter förare som skadar eller kör ihjäl någon kan få upp till åtta års fängelse. Men hittills har ingen i Sverige dömts till mer än fyra års fängelse. Men han får leva med skulden resten av livet.
Läs om Den livslånga baksmällan>>

Sitter jag i baksätet är det inte mitt bekymmer. 
Jo, det är det. Sätter du dig i bilen med någon som kör rattfull, utan att försöka stoppa personen, är du medskyldig om något skulle hända. Dessutom drabbas du faktiskt av samma olycka.

Själv kör jag extra försiktigt när jag är full. 
Det hjälper inte. Du får sämre reaktionsförmåga och klarar inte av situationer du skulle ha fixat i nyktert tillstånd. Du råder inte över plötsligt  utspringande barn, älgar eller fotgängare utan reflexer. Bara för att ta några exempel.
 

Tillbaka